Det häftigaste jag varit med om.

21 Okt

… eller i alla fall BLAND det häftigaste jag varit med om, hände 31 januari 2007.

Jag är en dykare, och jag dyker med tuber sen några år tillbaka. 2007 var jag ute med min ryggsäck i 13 veckor och hamnade den 30:e januari tillsammans med Malin från Älmhult (som var min nuvarande reskompis) i Khao Lak.

Därifrån åkte vi ut till en ö som ligger i Marinparken Similan (men som inte hör till de 9 öar som ÄR Similan Islands). Den heter Koh Bon och är känd för att vara MANTORS reningsplats några gånger om året. Har man tur och är där någon av de här gångerna kan man få se gigantiska mantor flyta fram genom det klarblå vattnet.

Vi hade tur.

Alla vet inte vad mantor är. Rockor.

Manta eller djävulsrocka (Manta birostris) är en stor rocka. Den kan bli mer än 7 meter mellan vingspetsarna och kan väga uppåt 2 ton. Den lever i tropiska vatten. Mantan har en ovanligt stor hjärna och är förmodligen intelligent. Den kan lära sig känna igen olika dykare, och den är ofta mycket nyfiken och social.I juni 2007 föddes för första gången en djävulsrocka i fångenskap, i ett japanskt akvarium. Den nyfödda honan mätte två meter mellan vingspetsarna.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Manta

Under våra två dyk såg vi säkert 15 stycken mantor. Och flera av dem var flera meter mellan vingspetsarna. Det var som att drömma. Att i mörkret längre bort i vattnet se något mörkt uppenbara sig för att segla närmare och närmare och komma nästan ändå inpå innan den vek av pga att ögonen sitter på sidan och inte rakt fram.

Den närmaste hade jag bara några centimeter från mig och känslan går inte ens att beskriva. Känslan av att ha drömt när man kom upp ovanför ytan igen, är det närmaste jag kan komma. Ibland känns det fortfarande som en dröm, även om jag vet att jag varit där nere i dryga två timmar och simmat runt med dem.

Förutom att se mantor såg vi också andra firrar och djur som man normalt inte ser på andra dykplatser runt omkring i världen.

Min största dröm just nu är att någon gång dyka med valhaj.
DET hade varit en DRÖM!

Annons

10 svar till “Det häftigaste jag varit med om.”

 1. Åsa 21 oktober, 2010 den 08:51 #

  åhh fyy va läskigt… :S
  men är det inte en sådan som dödade han krokodiljägaren Steve Irwin??
  vore häftigt men fyy läskigt.. hihi

 2. Sara 21 oktober, 2010 den 09:00 #

  GUD vad häftigt! Så enormt stort djur. Riktigt coolt! och vilka kort, det kan man kalla timing! Jag skulle med vilja testa på att dyka, ser så fritt ut på något sätt.

  Ses vi i början på nästa vecka?
  Kram

 3. Anna 21 oktober, 2010 den 09:32 #

  Ryser bara jag tittar på bilderna men ändå är det häftigt, skulle dock själv aldrig våga fara och dona vid sådana stora fiskar 🙂

 4. nikki 21 oktober, 2010 den 09:44 #

  åhhh 🙂

 5. theresan 21 oktober, 2010 den 10:48 #

  Jag drömmer också om valhajarna!! Shit…det blir inte större än så liksom!!!:)

 6. Gaymasen 21 oktober, 2010 den 11:28 #

  Gud vad häftigt det låter! Jag älskar att snorkla och vill lära mig att dyka, med tuber alltså. Älskar vattnet och har simmat mycket i mina år så det är en dröm för mig.

  Dock vet jag inte om jag vill stöta på en gigantisk haj. Skulle nog kissa på mig. Tur att man är i vattnet. ^^

  Och det låter som ett rogivande jobb! 🙂 Jag är uska nu, yes. Därför jag läser in basåret så jag får behörighet att söka till läkarlinjen på de betyg jag gick ut med. 🙂

  Hoppas du kommer iväg till Thailand i vinter! Jag vill också. Men går nog inte pga. studierna. Damn. 🙂

  • Det är klart att du ska lära dig dyka, det är hur härligt som helst – det är som att upptäcka ett helt nytt liv första gången man bubblar ner under ytan! 🙂 Jag älskar frihetskänslan och drömkänslan man har när man dyker, den är obeskrivlig =) Prova på att dyka åtminstone så att du får känna på hur det känns 😀 Men valhaj är inte farliga hajar! De äter inte kött utan plankton 😉
   Har du jobbat något som uska? Och vad vill du jobba med för område? =)

 7. Helena Larsson 21 oktober, 2010 den 16:07 #

  Jag försökte mig på det när vi var i Malaysia -06. Har gjort teorin och tre dyk men ballade ur när vi skulle ner på 18m(tror jag det var). Kände paniken komma på väg ner så det var bara att ge upp och snorkla istället medan Magnus var nere, lite snopet! Speciellt tråkigt var det när han kom tillbaka och berättade om allt roligt han hade sett!!!

 8. Bokmalen 21 oktober, 2010 den 19:42 #

  Det är även Marcus dröm, valhaj… Han hade en förhoppning om det när vi var där i våras MEN det visade sig att vattet var för varmt så valhajen hade lämnat Koh Tao tidigare än normalt. 😦
  Förhoppningsvis får ni uppleva det nån dag!!!
  Ingen snö häruppe än…
  Kramen, Maria

 9. Jennica 22 oktober, 2010 den 13:09 #

  Berättade jag att det var valhaj en vecka innan vi kom till Zanzibar? Hade varit såååå häftigt att få se en! Och valen här i halmstad förra året missade jag oxå…fast det var visserligen bara markus som var i väg och dök några dagar innan den simmade förbi…men jag hade ju kunnat vara med ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: