Just Another Crazy Blonde – Just Another Stupid Disease.

17 Jul

Anafylaxi

Första gången som jag blev dålig åt jag choklad. Det var inte därför jag blev dålig, utan pga mögelost som jag ätit tidigare under dagen och visat mig vara allergisk mot. Men under 2(!!) år fick jag inte äta en chokladbit. Vilket är en av mina laster. Jag äter nästan inget annat godis.

Information om Anafylaxier:
Anafylaxi är en allvarlig allergisk reaktion som drabbar flera organ och i svåra fall kan leda till döden. Bland födoämnen som ofta utlöst anafylaxi märks nötter, jordnötter, soja, ägg och selleri. Kombinationen födoämne plus fysisk ansträngning kan i en del fall utlösa anafylaxi. Tidigt insatt adrenalin är den viktigaste behandlingen. En profylaktisk åtgärd är att varningsmärka journalhandlingar för allvarlig födoämnesöverkänslighet enligt samma riktlinjer som gäller för läkemedelsöverkänslighet.

Med anafylaxi (”allergichock ”) menar vi en akut allvarlig allergisk reaktion med i regel symtom från flera organ. Vid de mycket allvarliga anafylaktiska reaktionerna förekommer oftast symtom från övre luftvägarna samt bronkospasm och blodtrycksfall, men även hud, gastrointestinalkanal och andra organ kan vara drabbade. Det finns flytande övergångar mellan t.ex. utbredd akut urtikaria och anafylaxi. I lindriga fall kan man tala om hotande anafylaxi . I de svåraste fallen, där även blodtrycksfall ingår, talar man om anafylaktisk chock .

Förekomst
Det finns mycket få studier över incidens rörande anafylaxi. En bedömning är att det årligen förekommer ungefär 1 fall per 10 000 invånare och år. I en dansk undersökning registrerades 3.2 fall av anafylaktisk chock per 100 000 invånare.

I USA orsakar anafylaxi årligen ungefär 500 dödsfall. I Sverige registrerades under en fyraårsperiod 61 livshotande reaktioner – varav 6 med dödlig utgång – utlösta av födoämnen.

På en akutmottagning beräknas förekomma ett eller ett par anafylaxifall per 1000 besök. I en studie från Halland noterades under en trettonårsperiod 76 vårdtillfällen med diagnosen anafylaxi, vilket motsvarar en årlig incidens av 3 per 100 000 invånare och år för sjukhusvårdad anafylaxi. Vid operationer förekommer anafylaxi utlöst av anestesimedel m.m. i en frekvens på 1 fall per 10 000-20 000 anestesier.

Vanliga symtom vid anafylaktisk chock
Klåda, särskilt under fötter, i handflator eller hårbotten
Stickande känsla i munnen
Svullnad i mun och svalg, svullna läppar och ögon
Klåda, rodnad eller nässelutslag var som helst på kroppen
Yrsel, ångest, kallsvett
Magsmärtor, illamående och kräkning
Andnöd eller astmasymtom
Plötslig svaghet, blodtrycksfall, svimning
Grumlat eller förlorat medvetande

Dessa symtom är kritiska: 
Du får svårt att andas
Mun och svalg svullnar
Du känner en plötslig svaghet och yrsel
Du känner en stadig försämring.

– Tanken med det här är att man alltid ska gå fram till en person på gatan som ramlar ihop.
Det första man ska göra (om man nu inte är en hejare på första hjälpen) är att ringa 112 och sen titta på personen om denne har något armband eller halsband med tryck på som indikerar på någon sjukdom. Om inte – titta i personens väska och plånbok om ni kan hitta medicin eller lappar som kan hjälpa till att ta reda på vad som drabbat personen.

Framöver kommer jag att ta upp ”Första Hjälpen” – för jag tycker att det är en viktig sak att kunna. Att kunna hjälpa till vid luftvägsstopp och drunkning m.m.

Ha en fin helg alla – jag spenderar min på jobbet alla nätter!
Kram Caroline

Annons

12 svar till “Just Another Crazy Blonde – Just Another Stupid Disease.”

 1. misstigerchic 17 juli, 2009 den 18:57 #

  Och jag lever i ständig oro för att nåt ska hända dig hjärtat! När du bodde i Stockholm var det inget skoj alls=( Usch! Fy så många ggr jag var så rädd för att du ej svarade i fonen o så=(

  Haha,förresten,jag råkade komma in på Blondinbellas kommentarer,haha..vem såg jag där? haha..jo,..DU! Haha!

  Puss hjärtat! Var rädd om dig,du är värdefull!

  • CarroBarro 17 juli, 2009 den 19:02 #

   Jag lovar att vara försiktig gumman! ❤ Jag ska aldrig aldrig försvinna från dig! Och jag hinner ju oftast ta mina sprutor och så själv, men om jag inte skulle hinna (och alla andra där ute med allergier) så är det bra att folk vet vad som gäller – att folk kan hjälpa innan det är för sent 😦 Det är inget kul när man inte vet vad det är man inte tål – speciellt inte när det är så många olika saker – och det är många där "ute" som har samma sak…

   Nu får jag ju bara "små" reaktioner med magsmärtor, svullna läppar och kliande och så – inga större *peppar peppar*

   Jomen visst – där inne är jag och kommenterar en del – det brukar ju finnas saker att kommentera om man säger så 🙂

   Puss hjärtat – Jag älskar dig!

 2. Bella 17 juli, 2009 den 19:16 #

  fy det kan verkligen inte vara lätt att leva med detta och som du säger att man inte riktigt kan komma fram till vad som ”utlöser” det hela.. visst att man kan undvika att äta vissa grejer som kan ge denna reaktion. men du vet ju forfarande inte allt som du inte borde äta.. fy vad jobbigt.=( Men som alla säger som har någon form av allergi, man lär sej o leva med det. Ha en bra kväll.pöss

  • CarroBarro 17 juli, 2009 den 20:00 #

   Ja, man måste ju lära sig att leva med det, precis som allt annat som inte kommer att försvinna 🙂 Och det gör man, bit för bit och dag för dag. Ibland tänker man inte alls på det ju längre tiden går och ibland tänker man en massa på det om man varit dålig nyligen. Just nu tänker jag inte så mycket på det 🙂
   Puss och kram!!

 3. Helenah 17 juli, 2009 den 20:56 #

  Superbra att du tar upp detta, jättebra att veta!! 🙂

  Min pappa fick en sån chock av ett getingstick förra året fast han inte reagerat så illa förut. Så han går också runt med en sån där spruta- så extra tack för hans skull att du tar upp det.

  Jag var jätteorolig när det kändes som du fick dem ”hela tiden”, men peppar peppar har det ju varit bra nu ett tag.

  Var rädd om dig!

  • CarroBarro 18 juli, 2009 den 08:12 #

   Vi är många som går med Adrenalin i väskor, jackor och fickor runt omkring men folk är inte så medvetna om det. Och folk är rädda att göra fel – men hellre att försöka och göra fel än att inte göra något alls och bara stå där ❤ Puss!

 4. Linda 17 juli, 2009 den 21:07 #

  Ah men gud vad jobbigt alltså, men tur att det finns sprutor som man snabbt kan ta fram ifall det händer!Jag skulle inte tveka en sekund om det var ngn som ramlade ihop!
  Ja visst är han söt den lilla texas som ligegr där o lurpassa bakom blommorna;)
  Hehe min fästman har 2 hojar, fast jag gillar inte ens att åka med så mkt folk som dör i motorcykelolyckor! Men när jag åker med så kör han ju lugnt men jag sitter heeela tiden o tänker på att lilla minsta sten eller om vi kommer ut på kanten i denna farten då går det åt helvete, ja jag ser hela scenariot framför mig. Haha låter som värata fegisen här när jag påtalar alla olyckor som ständigt händer. Jag är rädd om mitt liv bara;)
  Men dykning skall jag absolut testa. Har aldrig vart i Thailand, börjar bli dags att åka dit faktiskt!
  Men turkiet v 38 blir det, börjar med det sålänge..sen är det o börja spara på nytt till ett nytt resemål.hihi fast denna gången är vi 15 pers som åker tillsammans ned för att fira min fästmans styvpappas 50 årsdag o han har bjudit alla på resan. Så det vi har sparat e shoppingpengar;)

 5. Suss 17 juli, 2009 den 22:34 #

  Uscha gumman det är hemskt vet dem vad som har utlöst alla reaktioner eftersom du inte har haft någonting innan? Vi pratade om det härrom dagen just det med att folk bara går förbi om någon ramlar ihop och tar det för att vara ett fyllo el dyl, jag skulle aldrig tveka att göra min ”plikt” för andra medmänniskor, oavsett samhällsklass så förtjänar man inte att dö för att ingen hjälper en, nästa gång kanske det är jag som faller och ingen hjälper mig…Sköt om dig vännen och hoppas att du slipper dina allergier så länge det bara går. Kram kram

 6. Petra 17 juli, 2009 den 22:55 #

  Usch ja gumman, de där chockerna är så läskigt. Skönt att det har minskat för din del. Superbra att du tar upp det här så man vet hur man ska bete sig i såna situationer. Det är ju inte så lätt att veta om man inte ”lever nära det”.

  puss

  • CarroBarro 18 juli, 2009 den 07:57 #

   Ja, det kan vara bra att veta – många står handfallna och har ingen aning om det om man inte är utbildad sjukvårdspersonal. Men även då kan chocken släppa igenom så att man bara står där och inte vet vad man ska göra… Man kan alltid göra något i alla fall, om än bara titta i personens väska eller plånbok 🙂
   Puss!!

 7. We See 9 oktober, 2009 den 09:17 #

  Oj, vad läskigt. tråkigt att du måste undvika så mycket som är gott och nyttigt =(

  Vad tycker du förresten om att Kissie skrev att alla läsare är dumma i huvudet som anser att underläppen ska vara större än överläppen.
  Tyckte själv det var märkligt att hon gjort sin överläpp så mycket större än den undre, tycker det ser märkligt ut.
  I stort sett alla vi med naturliga läppar har ju större undre än övre…

  Jaja, jag vet inte =)

  Hoppas det ordnar upps ig och att du haft din sista anafylaktiska chock.

  Kram/ L

 8. julia 9 oktober, 2009 den 09:57 #

  Grymt bra information om din sjukdom, det är så viktigt att vi sprider det vi kan om våra sjukdomar, får människor att gå fram till de som trillar ihop… Tänker på dig ska du veta, måste vara ett rent helvete ret ut sagt…
  KRAMAR i massor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: